Zimą nie jem za dużo surowych owoców, które w innych porach roku zastępują mi słodycze. Są one zbyt wychładzające. Zima to dobry czas na cięższe, bardziej oleiste i odżywcze potrawy. Czasem więc popełniam zimą ciasta.

Aromatyczne, korzenne ciasto bananowe pięknie wypełnia cały dom cudnym zapachem od którego szybciutko robi się cieplej – także w serduszku 🙂

 

2-3 dojrzałe banany;

150 g kaszki manny;

180 g maki tortowej;

100 g ghee (klarowanego masła);

40 g brązowego cukru trzcinowego;

1 jajko;

5 łyżek miodu;

1 łyżeczka zmielonego cynamonu;

1 łyżeczka zmielonego kardamonu;

1 łyżeczka zmielonego anyżu;

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;

Mąkę, kaszkę, proszek do pieczenia i przyprawy dokładnie mieszamy.

Masło ucieramy z cukrem i miodem. Dodajemy jajko.

Banany rozgniatamy widelcem.

Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.

Przekładamy do formy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 50 minutach ciasto jest gotowe.

Smacznego 🙂