Pomyślałam, że fajnie byłoby od czasu do czasu wrzucić tu jakiś przepis – dziękuję Aniu za podpowiedź 🙂

Dziś placuszki z kaszy jęczmiennej ze szpinakiem – potrawa o naturze rozgrzewającej, świetna do jedzenia zimą 🙂

250 g ugotowanej kaszy jęczmiennej;

100 g mąki kukurydzianej;

20 g mąki pszennej (opcjonalnie);

250 ml mleka kokosowego (ale owsiane lub sojowe też może być);

1 jajko (opcjonalnie);

150 g szpinaku;

1 cebula;

sól, pieprz, mielony kardamon 1/2 łyżeczki, gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki,;

ghee (klarowane masło) i olej rzepakowy do smażenia;

 

Cebulę kroimy drobniutko i smażymy na 2-3 łyżkach ghee. Kiedy zaczyna nabierać kolorku dodajemy szpinak i lekko dusimy. Odstawiamy.

Kaszę miksujemy z mlekiem kokosowym (owsianym, sojowym) do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajko i mąkę. Przyprawiamy – dodajemy sól, pieprz, kardamon i gałkę muszkatołową. Miksujemy.

Do uzyskanej masy dodajemy wcześniej podsmażoną cebulę ze szpinakiem. Dokładnie mieszamy.

Formujemy z masy niewielkie placuszki i smażymy je na oleju z dodatkiem 3-4 łyżek ghee (zyskują przez to cudny maślany posmaczek).

Smacznego 🙂