IMGP6172

W słoneczne czerwcowe popołudnie wegańskie lody smakują pysznie. Nic to, że spływają po bokach pucharków obklejając palce 🙂 Pięknie orzeźwiają i chłodzą.

Podstawą tych lodów są banany. Właściwości banana zależą w dużej mierze od stopnia jego dojrzałości. Niedojrzały banan jest mocno wychładzający, a jego smak jest cierpki i ściągający. Wzmaga on vata a obniża pitta i kapha. Banan dojrzały jest mniej wychładzający, a jego smak jest słodko-kwaśny. Te właściwości sprawiają, że są one dobre dla vata ale już mniej dla pitta. Mogą one wzmagać kapha. Według medycyny naturalnej bardzo dobrze nawilżają jelita – lecząc zaparcia i wrzody. Należą do produktów wpływających na wzmocnienie płynów Yin ciała.

Mają działanie oczyszczające.  Świetnie się nadają do leczenia kaca. Duża zawartość cukru i wychładzające właściwości oraz lekkostrawność powodują, że banany są zalecane w przypadku osób uzależnionych. Uzależnienie od alkoholu to w istocie mocne uzależnienie od smaku słodkiego, którego banany mogą dostarczyć w zdrowszej formie 🙂

Polecane są dla osób starszych, u których objawy vata nasilają się wraz z wiekiem.

Dziś wegańskie lody z mango. Lody mocno nasilają objawy vata. Zaburzają także kapha. Ich wychładzające właściwości złagodzą objawy pitta.

Składniki:

3 dojrzałe banany;

1 dojrzałe mango:

3-4 łyżki śmietany kokosowej (gęsta biała maź w górnej części kartonu z mlekiem kokosowym);

1-2 łyżki syropu z agawy;

owoce do przybrania;

Banany i mango obieramy ze skórki, kroimy w drobne plasterki. Mango musi być duże miękkie i naprawdę dojrzałe! Owoc mango można zastąpić przecierem z mango w ilości 1 mango=0,5 szklanki przecieru. Wkładamy wszystko do zamrażalnika. Po 3-4 godzinach wyciągamy zmrożone owoce i wkładamy do blendera. Blendujemy na gładką masę. Zbieramy śmietanę kokosową z wierzchu mleka kokosowego i mocno ubijamy mikserem. Delikatnie łączymy ubitą śmietankę kokosową, syrop z agawy i zmiksowane owoce. Jeśli jest taka potrzeba wkładamy lody jeszcze na 15 minut do zamrażalki. Przekładamy do pucharków i dekorujemy owocami 🙂 Same lody robi się tylko chwilkę. Są proste, pyszne i zdrowe 🙂