Klasyczna śmietana wiejska pochodząca z gospodarstwa, gdzie przy hodowli zwierząt nie stosuje się żadnych substancji chemicznych, wspominana jest przez starsze pokolenia jako symbol niezapomnianego smaku, którego na próżno można dziś szukać w sklepach. Śmietana wytwarzana wiejskimi, tradycyjnymi metodami bywała gęsta do tego stopnia, że nieraz kroiło się ja nożem, zanim dało się ją nabrać na łyżkę. W nielicznych gospodarstwach w Polsce znaleźć można jeszcze gospodarzy, którzy sprzedają taką naturalną śmietanę. Są to niestety coraz rzadsze przypadki. Wiejska śmietana, idealnie ubita, nabiera niesamowitej puszystości. Jest tak pożywna, że właściwie nie potrzebuje już żadnych innych dodatków do tego, by ją ze smakiem spałaszować. Zabielanie zup z tą śmietaną także jest jak najbardziej wskazane. Rozjaśnia ona konsystencję zupy i sprawia, że jest ona delikatniejsza w smaku, przez co bardziej pożywna. Śmietana wiejska sprzedawana jest na targowiskach w litrowych słoikach. Jej gęstość sprawia, że jest bardzo wydajna i w zależności od tego, jak dużo na co dzień gotujemy, może wystarczyć na dość długo.
Śmietana wiejska
Losowe wpisy:
SZCZEPIENIA PRZECIW HPV
Wirus brodawczaka ludzkiego, czyli HPV jest przyczyną powstawania raka szyjki macicy, wirusem można zarazić się przez kontakty intymne z zarażonym partnerem. Światowe organizacje zdrowia zalecają szczepienia jako skuteczną metodę walki z tą chorobą. Jako, że do zarażenia dochodzi podczas stosunku płciowego logiczne jest szczepienie dziewcząt w wieku 11-13 lat...
Catering Rzeszów
Catering to coraz popularniejszy sposób żywienia w naszym kraju. Własne kuchnie w placówkach edukacyjnych, zakładach pracy to już rzadkość. W nich też w coraz większym stopniu korzysta się z cateringu. Organizatorzy imprez okolicznościowych, w tym coraz częściej także imprez rodzinnych, też korzystają najczęściej z cateringu.
Catering daje przede wszystkim wygodę....