Rondel z pokrywką
1 vote, 3.00 avg. rating (79% score)

Składniki:

4 steki wołowe
1 żółtko
2 białka
Pęczek zielonej pietruszki
2 łyżeczki tartej bułki
1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
2 łyżki mąki pszennej
Sól, pieprz

Wykonanie:

Steki umyć, osuszyć, posypać solą, pieprzem i mąką pszenną, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Natkę pietruszki dokładnie umyć, osuszyć i drobno posiekać. Bułkę tartą i żółtko dodać do natki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę sokiem z cytryny i szczyptą soli. Pianę dodać do pietruszki, bułki tartej i żółtka i delikatnie wymieszać. Masę pietruszkową wyłożyć na steki. Piekarnik rozgrzać do 225 stopni, wstawić blaszkę ze stekami i piec około 20 minut ( sprawdzić czy steki są dostatecznie upieczone i ewentualnie dopiec jeszcze kilka minut).
Po wyjęciu z piekarnika rozłożyć na talerze i podawać z bagietką i sałatką (na przykład z pomidorów).