IMGP4322

Napiszę parę słów o przygotowywaniu posiłków z warzyw.  Wiadomo, że surowe warzywa są najbardziej cenne niemniej jednak nawet w takiej postaci musimy je poddać jakiejś obróbce nim trafią na talerz.

Wiem na pewno, że wszystko czemu poświęca się uwagę rośnie 🙂 Także sposób i intencja z jaka przygotowujemy posiłek ma wpływ na jego smak oraz na osoby, które go spożywają. Im więcej starania, szacunku i harmonii w umyśle kucharza tym lepsze danie ? choćby te najprostsze.

Oprócz dobrych intencji można zastosować podczas krojenia i przygotowania dań z warzyw kilka prostych zasad:

  • różne rodzaje warzyw kroimy oddzielnie ? każde z nich posiada inną energię, strukturę chemiczna i zawiera inne składniki, które niekoniecznie dobrze ze sobą współgrają w czasie krojenia;
  • jeżeli chcesz aby były bardziej ogrzewające krój je przed gotowaniem drobniej i odwrotnie, świeże warzywa które chcesz zjeść na surowo krój na większe kawałki;
  • postaraj się zużywać całe warzywo ponieważ każda z jego części ma swoistą równowagę energetyczną oraz właściwości i smaki, które dobrze się komponują z resztą np. nie wyrzucaj głąba z kapusty lub pnia brokułu tylko pokrój je drobniej i dodaj do potrawy, nie wyrzucaj liści z kalafiora tylko pokrój je i dodaj do potrawy, podobnie zużywaj szypułki liści szpinaku, szczawiu, rzodkiewek etc.
  • jeśli gotujesz warzywa lub pieczesz nie musisz ich obierać wystarczy umyć ? często ze skórką wyrzucasz to co najcenniejsze;
  • na wiosnę gotuj lub duś warzywa jak najkrócej w małej ilości wody i na dużym ogniu  – pomaga to zachować ich składniki odżywcze i świeżość a także właściwości oczyszczające tak potrzebne na wiosnę;
  • ugotowane lub jakkolwiek przetworzone warzywa zjadaj od razu a najpóźniej wieczorem danego dnia; przechowywane w lodówce tracą wszelkie właściwości i całą swoją witalność;

Dziś szybciutkie i lekkie danie, które często jadamy na obiad.

Sos świetnie pasuje do ryżu więc przed rozpoczęciem przygotowywania sosu wstawiamy ryż 🙂

Składniki:

3 marchewki;

1/2 brokułu;

1 pietruszka;

1 czerwona papryka;

1 duża garść brukselki;

1 mała młoda cukinia;

1 duża cebula;

2 cm kłącza imbiru;

1 duża garść orzeszków nerkowca;

1 szklanka mleka kokosowego;

3-4 łyżki ghee lub oleju kokosowego;

1 łyżeczka łagodnej carry;

1 łyżeczka kurkumy;

1 łyżeczka kuminu ( w całości);

1 łyżeczka gorczycy czarnej;

sól;

Warzywa myjemy. Marchewkę, pietruszkę i cukinię tniemy w plasterki. Paprykę tniemy w paski. Brukselkę kroimy na pół. Brokuł rozdrabniamy na różyczki. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Imbir obieramy i kroimy w drobne paseczki.

Na głębokiej patelni roztapiamy ghee i wrzucamy kumin i gorczycę ? mieszamy czekamy do czasu gdy gorczyca zacznie strzelać po czym wrzucamy imbir i cebulę. Zarumieniamy. Potem wrzucamy wszystkie warzywa i podsmażamy na sporym ogniu mieszając aby się nie przypaliły 5-7 minut. Dorzucamy orzeszki, carry i kurkumę oraz sól do smaku. Mieszamy. Wlewamy mleczko kokosowe, krótko mieszamy, zmniejszamy gaz na minimalny i przykrywamy patelnie pokrywką. Za 5 minut odkrywamy i mieszamy. Po kolejnych 3-4 minutach jest gotowe. Warzywa jemy z ryżem.

Danie gotowe w 20-25 minut, zdrowe i pyszne 🙂