Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witamina A: żółte warzywa i owoce, włączając marchew, dynię, man­go, bataty, kabaczek i kukurydzę; poza tym szpinak, brokuły, boć­wina, jajka, produkty pełnomleczne, oleje rybne. (Beta-karoten – pro­witamina dla witaminy A – znajduje się w roślinach i nie jest tok­syczny, natomiast witamina A podawana w bardzo dużych dawkach może działać toksycznie). Dzienna racja żywieniowa – 800 RE (1 RE = 1 mikrogram retinolu witaminy A lub 6 mikrogramów beta- karotenu).
Witamina D: żółtko, ryby i tran oraz wzbogacone mleko i masło. Dzienna racja żywieniowa – 5 miligramów.
Witamina E: drób, owoce morza, zielone liście warzyw, orzechy, nasio­na, jajka, kiełki pszenicy, olej z kiełków pszenicy oraz wzbogacone przetwory mączne. Dzienna racja żywieniowa – 8 miligramów.
Witamina K: wytwarzana w jelitach; znajduje się też w jogurcie, pro­duktach sojowych, owocach morza, szpinaku, kalafiorze, brokułach i kapuście. Dzienna racja żywieniowa – nie ustalona.