Cukinia to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw, z którego można przygotować naprawdę wiele pysznych potraw. Pora zmienić swoje nastawienie i częściej podawać ją na polskich stołach, bo możliwości jej serwowania jest naprawdę wiele. Przetwory z cukinii można także konserwować – przygotowane latem, a dobrze zamknięte w słoikach mogą cieszyć przez cały rok. Mogą być szybkim i pożywnym posiłkiem, a przede wszystkim – smacznym!
Najprostszą potrawą, która nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a z pewnością wyjdzie pyszne to leczo. Oczywiście z cukinią w roli głównej, z wykorzystaniem innych warzyw i składników. Przygotowuje się je szybko, nie wymaga długiego gotowania, krojenia, obierania, smażenia…
Leczo to danie łatwe w przygotowaniu, z niewielką ilością tłuszczu, ale za to ze sporą dawką witamin. Do jego przygotowania można wykorzystać dowolne warzywa, a także wszelkiego rodzaju przetwory mięsne, parówki czy kiełbaskę. W podstawowym przepisie, oprócz cukinii, znajduje się papryka, cebula oraz pomidory, a także zioła (rozmaryn, majeranek, oregano) i przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra, liść laurowy). Może być zarówno lekkim posiłkiem, jak i sycącym daniem obiadowym.