Kawa mrożona na upały

0
649

Kawa mrożona to istne wybawienie dla wszystkich wielbicieli kawy. Szczególnie dla tych, którzy w upały nie wyobrażają sobie picia gorących napoi. Bo kiedy temperatura rośnie powyżej 30, nic nie sprawdzi się równie orzeźwiająco, a zarazem nie doda tyle energii, co kawa mrożona. Przepis na nią jest banalnie prosty, nie wymaga skomplikowanych składników ani profesjonalnych urządzeń. Kawa przygotowana z tego przepisu zawiera konkretną dawkę kofeiny, która pobudzi do działania i jest idealna w smaku!
Składniki na dwie porcje: ulubiona kawa rozpuszczalna, woda, zimne mleko, kostki lodu (ilość w zależności od preferencji), opcjonalnie – cukier i lody waniliowe lub śmietankowe (2-4 łyżki stołowe).
Sposób przygotowania:
1. Zaparzamy kawę, słodzimy i dokładnie mieszamy. Wystarczy zalać 3-4 czubate łyżeczki kawy odrobiną przegotowanej wody oraz opcjonalnie cukier. Czekamy aż ostygnie – by przyspieszyć proces można włożyć naczynie, w którym jest kawa, do garnka z zimną wodą, a później do lodówki. 2. Wkładamy lód do szklanek, dodać mleko i opcjonalnie lody. Zimną kawę wlewamy do reszty składników. Całość możemy udekorować bitą śmietaną lub cynamonem.