W dawnych czasach, bardzo dużą popularność zyskały robione własnoręcznie nalewki. Jedną z tych najbardziej powszechnych i zachowującą swój status do dziś jest cytrynówka. Jest to nalewka alkoholowa na bazie skórek z cytryny. Dzięki niemal bezproblemowej dostępności tych owoców przez cały rok, można przygotowywać ją o każdej porze roku. Należy pamiętać, że w jej skład nie wchodzi wyłącznie skórka z cytryny, ale także jej sok. Dobra cytrynówka robiona jest z mocnego alkoholu, który lepiej wchłania smak cytrusów. Może to być na przykład wódka, spirytus czy koniak. W zależności od rodzaju alkoholu oraz podstawy nalewki (cukier lub miód), cytrynówka może znacznie różnić się smakiem, więc najlepszym sposobem jest wypróbowanie różnych możliwości i dostosowanie przepisu do swoich preferencji. Dla tych jednak, którzy nie chcą trudzić się przygotowaniem nalewki własnoręcznie, przygotowano gotowy produkt do kupienia w każdym sklepie. Trzeba jednak pamiętać, że cytrynówka kupiona w sklepie na pewno nie dorówna smakowi tej przygotowanej w sposób domowy.
Ostatnio dodane:
Znaczenie medytacji w ajurwedyjskim podejściu do zdrowia
Medytacja to kluczowy element ajurwedyjskiego podejścia do zdrowia. Praktyka ta pomaga w harmonizacji ciała, umysłu i ducha, co przyczynia się do optymalnego stanu zdrowia i dobrostanu. Odkryj, jak medytacja może zmienić Twoje życie!