Nie trzeba być lekarzem, by wiedzieć, że bardzo duże znaczenie dla zdrowia człowieka ma sposób odżywiania się. Szczególną rolę odgrywa ono przy niewydolności różnych narządów. Jak powinna zatem wyglądać dieta w chorobach wątroby?
Dieta ta, podobnie jak wiele innych, ma kilka podstawowych zasad. Przede wszystkim zacznijmy od ilości posiłków, spożywanych w ciągu dnia – powinno ich być 4 lub 5. Nie mogą jednak być zbyt obfite, ani też za małe – musimy dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość składników. Dieta w chorobach wątroby wymaga także zwrócenia uwagi na temperaturę jedzenia – trzeba unikać zbyt gorących i zbyt zimnych dań. Należy jeść powoli i dokładnie przeżuwać każdy kęs. Ma to bardzo duże znaczenie dla późniejszego trawienia, co w przypadku tego typu przypadłości odgrywa szczególną rolę.
Co jeszcze zakłada dieta w chorobach wątroby? Posiłki muszą być lekkostrawne, gotowane na parze (można ewentualnie dusić lub piec), przyrządzane na bieżąco i świeżo. Z produktów spożywczych najbardziej zalecane są zupy warzywne, rosół, jajka, chude mięso, twaróg, ryby, białe pieczywo, herbaty ziołowe, kompoty, ryż i kasze. Nie można jednak spożywać: tłustych, smażonych potraw i produktów mlecznych, alkoholu, dań na bazie mąki, słodkich napojów gazowanych, fast foodów (frytki, hamburgery, pizze, kurczaki panierowane), przekąsek typu chipsy czy popcorn, z pieczywa zaś unikać należy chleba razowego. Warto także powstrzymać się od niektórych warzyw i owoców, m. in. od cebuli, czosnku, gruszki, winogron, kapusty, grochu czy fasoli.