Dieta w chorobach wątroby

0
638

Schorzenia wątroby a prawidłowa dieta

Nie trzeba być lekarzem, by wiedzieć, że bardzo duże znaczenie dla zdrowia człowieka ma sposób odżywiania się. Szczególną rolę odgrywa ono przy niewydolności różnych narządów. Jak powinna zatem wyglądać dieta w chorobach wątroby?

Dieta ta, podobnie jak wiele innych, ma kilka podstawowych zasad. Przede wszystkim zacznijmy od ilości posiłków, spożywanych w ciągu dnia – powinno ich być 4 lub 5. Nie mogą jednak być zbyt obfite, ani też za małe – musimy dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość składników. Dieta w chorobach wątroby wymaga także zwrócenia uwagi na temperaturę jedzenia – trzeba unikać zbyt gorących i zbyt zimnych dań. Należy jeść powoli i dokładnie przeżuwać każdy kęs. Ma to bardzo duże znaczenie dla późniejszego trawienia, co w przypadku tego typu przypadłości odgrywa szczególną rolę.

Co jeszcze zakłada dieta w chorobach wątroby? Posiłki muszą być lekkostrawne, gotowane na parze (można ewentualnie dusić lub piec), przyrządzane na bieżąco i świeżo. Z produktów spożywczych najbardziej zalecane są zupy warzywne, rosół, jajka, chude mięso, twaróg, ryby, białe pieczywo, herbaty ziołowe, kompoty, ryż i kasze. Nie można jednak spożywać: tłustych, smażonych potraw i produktów mlecznych, alkoholu, dań na bazie mąki, słodkich napojów gazowanych, fast foodów (frytki, hamburgery, pizze, kurczaki panierowane), przekąsek typu chipsy czy popcorn, z pieczywa zaś unikać należy chleba razowego. Warto także powstrzymać się od niektórych warzyw i owoców, m. in. od cebuli, czosnku, gruszki, winogron, kapusty, grochu czy fasoli.