Stosując selekcję i krzyżowanie, można wyhodować odmiany roślin o szczególnie pożądanych właściwościach, np. zawierające więcej białka o lepszym składzie aminokwasowym bądź o większej zawartości skrobi, a mniejszej ? włókna. Dzięki selekcji można także uzyskać odmiany zawierające mało lub całkowicie pozbawione substancji szkodliwych bądź trujących, np.: łubin o niskiej zawartości alkaloidów, nostrzyk ? dikumarolu, a rzepak ? glikozydów i kwasu erukowego. Przy ocenie wartości pokarmowej pasz należy uwzględniać różnice pomiędzy poszczególnymi odmianami roślin jednego gatunku. W ziarnie kukurydzy np. zawartość białka zależnie od odmiany waha się w granicach 7,7-15%, tłuszczu 3-6%, skrobi 60-85%. Podobnym wahaniom ulega skład aminokwasowy, zawartość poszczególnych składników mineralnych, witamin, suchej masy itp. Szczególnie duży wpływ na skład chemiczny i wartość pokarmową paszy ma faza rozwoju roślin w okresie ich zbioru. Dotyczy to przede wszystkim roślin przeznaczonych na siano, susz lub kiszonkę. W miarę wzrostu i rozwoju zmienia się skład chemiczny wszystkich roślin, wzajemny stosunek znajdujących się w nich składników pokarmowych oraz ich strawność, a tym samym wartość pokarmowa. Im młodsza roślina, tym więcej zawiera białka ogólnego, związków mineralnych, cukru, witamin oraz wody, natomiast mniej skrobi i włókna.
Ostatnio dodane:
Oczyszczająca moc zielonej herbaty – dlaczego warto ją pić?
Zielona herbata to prawdziwa mistrzyni oczyszczania organizmu. Jej liczne właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że warto sięgać po nią codziennie. Sprawdź dlaczego warto pić ją regularnie! #zielonaherbata #oczyszczanieorganizmu