Składniki:
1 kg wieprzowiny z udźca ze skórką
75 dag kapusty włoskiej
25 dag marchewek
Pół pęczka włoszczyzny
1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
3 dag masła lub margaryny
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
Ewentualnie zielona pietruszka do dekoracji
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, skórkę ponacinać w kratkę. Wieprzowinę natrzeć solą, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ułożyć w brytfannie. Do mięsa wlać pół szklanki wody. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec około 80 minut.
Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić. Ułożyć wokół mięsa po pół godzinie pieczenia. Co jakiś czas podlewać wodą.
Kapustę oczyścić i opłukać. Pokroić w paski. Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w słupki. W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć warzywa. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem około 20 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia mięsa posmarować je zimną osoloną wodą i zwiększyć temperaturę w piekarniku. Pieczeń wyjąć i zawinąć w folę aluminiową. Sos zmiksować z włoszczyzną, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pieczeń ułożyć na półmisku, polać sokiem i udekorować natką.