Składniki:
1. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2. Główka sałaty
3. 15 dag sera feta
4. Pół owocu granatu
5. Kilka czarnych oliwek bez pestek
6. 4 łyżki śmietany 30 %
7. 2 łyżeczki majonezu
8. 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Sałatę dokładnie opłukać i osuszyć. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić.
Ser feta pokroić w drobną kostkę. Ostrożnie wyjąć pestki granatu z miąższu. Oliwki pokroić na połówki. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i majonezem., Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na talerzu rozłożyć liście sałaty, na liściach kawałki tuńczyka; posypać pokrojoną fetą i oliwkami. Polać przygotowanym sosem i posypać wydobytymi pestkami z owocu granatu.