Kuchnia powinna przede wszystkim spełniać swoją praktyczną rolę, a co za tym idzie – być funkcjonalna. Nawet najładniej zaprojektowana kuchnia nie przyniesie nam satysfakcji, jeżeli nie będziemy mogli się w niej odnaleźć, czy też bezproblemowo poradzić z przyrządzaniem potraw. W poniższym tekście skupimy się na piekarnikach i tych cechach, które powinny charakteryzować najlepsze modele.
Piekarnik elektryczny (piszemy elektryczny, ponieważ wersja gazowa wychodzi już powoli z powszechnego użytku) przede wszystkim powinien być odpowiednio dostosowany do naszych potrzeb i wymagań. Przed zakupem warto jest zastanowić się, jakich funkcji i możliwości oczekujemy od naszego przyszłego sprzętu kuchennego. Dobrze jest też sprawdzić jak dany model oceniają inni użytkownicy, można to zrobić za pośrednictwem Internetu, wpisując np.: piekarniki opinie. Takie internetowe recenzje mogą nam też zasugerować, która funkcja jest bardziej przydatna, a która mniej. Ostatnio niezwykle popularne są: możliwość gotowania z wykorzystaniem pary wodnej oraz nowoczesne systemy samoczyszczące – piroliza i kataliza, które ograniczają nasz udział w czyszczeniu wnętrza komory urządzenia do minimum (funkcje te posiadają na przykład wyprodukowane przez firmę Whirlpool piekarniki).
Kwestie sprzętowe
Dobrze, by wybrany przez nas model piekarnika posiadał również przydatne akcesoria i ułatwiające pracę w kuchni rozwiązania sprzętowe. Korzystanie z piekarnika może ułatwić np. zastosowanie prowadnic teleskopowych, które ułatwiają umieszczenie blach i rusztów w komorze piekarnika, panoramiczne drzwi, które pozwalają na dokładną kontrolę potrawy podczas pieczenia, czytelny wyświetlacz ułatwia obsługę urządzenia, a chowane pokrętła – czyszczenie. Warto, by wybrany przez nas piekarnik miał wygodne w demontażu drzwi, które pozwolą nam dotrzeć nawet do najdalej oddalonych zakamarków komory urządzenia.
Niezwykle istotna jest także odpowiednia lokalizacja sprzętu kuchennego. Urządzenie takie jak: kuchenka mikrofalowa, zmywarka czy właśnie piekarnik powinny znaleźć się w strefie przygotowania posiłków, w zasięgu osoby wykonującej czynności.