Echinacea (Echinacea angustifolia). Może być użyteczna dla osób cierpiących na osteoartretyzm, ponieważ zawiera związki chemiczne zapobiegające zmniejszaniu się ilości płynu stawowego. W przypadku artretyzmu ziele to powinno być stosowane wyłącznie po konsultacji z lekarzem prowadzącym.
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica). Liście i łodygi pokrzywy od dawna stosowano do zmniejszania stanu zapalnego stawów w gośćcu i dnie (skazie moczanowej). Medycyna ludowa wykorzystuje ciepło wytworzone przez parzące włoski pokrzywy do łagodzenia bólu stawów, ponadto większość zielarzy zaleca dodatkowo picie naparu w celu pobudzenia krążenia krwi.
Ostryż długi – kurkuma (Curcuma longa). Korzenie kurkumy łagodzą ból i stan zapalny. Ostryż dostarcza ponadto cennych składników odżywczych, niezbędnych do przywrócenia prawidłowej pracy stawów, oraz posiada właściwości przeciwzakrzepowe, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób serca.
Przeciwwskazania: Z powodu właściwości przeciwzakrzepowych ostryż nie powinien być używany przez osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi, takimi jak hemofilia. Nie należy też podawać go dzieciom i osobom w podeszłym wieku, jak również kobietom ciężarnym.
Sposób przygotowania: Łyżeczkę suszonego korzenia gotować w szklance wody przez 15-20 minut. Pić nie więcej niż 3 szklanki dziennie.