Rondel do duszenia mięsa krzyżówka

0
868

Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowej
6 goździków
Łyżka ostrej musztardy
2 łyżki miodu
Pół łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki cynamonu
Szczypta pieprzu cayenne
0,25 litra bulionu drobiowego (może być z kostki)\
25 dag suszonych moreli
Sól i pieprz
Otarta skórka z połówki pomarańczy

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i ponacinać skórę, oprószyć solą i pieprzem. Powbijać goździki i ułożyć w brytfance. Musztardę wymieszać ze skórką pomarańczową, miodem i przyprawami. Mięso posmarować częścią mieszanki, a resztę wymieszać z bulionem drobiowym. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Mięso piec przez 20 minut.
Morele umyć, osuszyć i przekroić. Obłożyć nimi mięso i podlać połową bulionu. Piec 15 minut, a następnie wlać resztę bulionu i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, mięso wyjąć a sos przecedzić.