Składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych
10 ząbków czosnku
20 dag cebulek
4 łyżki oleju
3 ziarenka jałowca
3 papryczki chili
2 listki laurowe
Sól, pieprz
0,5 litra bulionu
35 dag świeżych grzybów
3 papryki
Wykonanie:
Żeberka umyć, osuszyć, poporcjować. Oprószyć solą i pieprzem.
Cebulki i czosnek obrać. Połowę oleju rozgrzać na patelni i zrumienić na nim żeberka. Tłuszcz ze smażenia mięsa wlać do rondla, wrzucić czosnek i cebulki przyprawić i poddusić. Wlać bulion, zagotować i włożyć mięso. Przykryć i dusić na małym ogniu około 80 minut.
Paprykę opiec i zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć podsmażyć na pozostałym oleju. Posolić.
Z rondla wyjąć żeberka, listki laurowe i chili. Zagęścić sos zasmażką, a następie włożyć mięso, grzyby i paprykę. Dusić jeszcze razem około 5 minut. Podawać posypane tymiankiem na gorąco.