Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
1 ogórek
1 pomarańcza
2 cebule
2 marchewki
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pół szklanki bulionu (może być z kostki)
Pół łyżeczki cząbru
Sól, pieprz
Wykonanie:
Żeberka umyć, osuszyć pokroić na mniejsze kawałki. Marchewki obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki. Ogórek opłukać, pokroić w plasterki a następnie w trójkąciki. Pomarańczę dokładnie umyć, przekroić i wycisnąć sok. Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać smalec, żeberka posolić i zrumienić na smalcu. Wyjąć z patelni, a na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, ponownie włożyć mięso, wlać bulion, dodać cząber i dusić pod przykryciem około pół godziny. Pod koniec dodać jarzyny i sok z pomarańczy i dusić jeszcze 10-15 minut. Zlać wytworzony sos do garnuszka i zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną z niewielką ilością zimnej wody. Żeberka wyłożyć na talerze i polać sosem.