Niżej wymienione substancje, jak można sądzić, mają swój udział w terapii przeciwnowotworowej.
Jabłka: Pektyna w jabłkach wiąże substancje rakotwórcze w okrężnicy i wydala je z organizmu. Zjedzenie tylko jednego jabłka dziennie dowolnego gatunku może znacznie zredukować ilość substancji rakotwórczych.
Czosnek: Aby uaktywnić zawartą w czosnku aliacynę, która, jak się uważa, spowalnia wzrost guzów, ząbki czosnku należy zmiażdżyć lub posiekać. Codzienne jedzenie 6-10 ząbków czosnku jest odpowiednią dawką uderzeniową, wystarczającą, by wykorzystać jego zapobiegawcze właściwości.
Cebula: W cebuli znajdują się skoncentrowane związki chemiczne zawierające siarkę, które zapobiegają zmianom komórek, prowadzącym do wzrostu guza nowotworowego. Zaleca się jedzenie pół szklanki cebuli dziennie (surowej lub smażonej).
Błonnik: Błonnik przyspiesza przemieszczanie się substancji rakotwórczych w jelitach, chroniąc organizm przed długotrwałym ich oddziaływaniem. Rozpuszczalny błonnik znajduje się w owocach i warzywach, natomiast nierozpuszczalny w nie oczyszczonych ziarnach. Eksperci zalecają łączenie obu rodzajów błonnika – szczególnie skutecznego środka w profilaktyce raka okrężnicy, jak również innych nowotworów.
Olej lniany: Zapobiega uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki i pobudza pracę antyutleniaczy.