Placuszki bananowe

0
694

Znów trzeba znaleźć pomysł na obiad? Chcesz zjeść coś pożywnego, ale nie masz ochoty po raz kolejny robić nudnych placów ziemniaczanych? Już spieszymy Ci z pomocą! Placki w formie mini ciasteczek właściwie zrobić możesz ze wszystkiego ? także z bananów. Do placków bananowych warto wybrać najbardziej dojrzałe banany, szybko uda się je zetrzeć, a właściwie są tak delikatne, ze można je jedynie rozgnieść widelcem. Do masy bananowej dodajemy jedno jajko oraz mąkę kukurydzianą, w ostateczności może być mąka zwykła. Dla podniesienia słodyczy słodzimy delikatnie cukrem ? pudrem, który rozpuszcza się nieco szybciej od tego zwykłego. Dodać można jeszcze solidną garść rodzynek oraz bakalii. Placuszki smażymy na oleju lub na oliwie. Po usmażeniu nabierają rumianego koloru i są naprawdę bardzo smaczne. To udana alternatywa dla wypróbowanych pomysłów na placki, które jedzone zbyt często mogą się znudzić. Placuszki bananowe jeść można z bitą śmietaną, jogurtem lub serkiem homogenizowanym. Na zimno są równie dobre, jak na gorąco.