Pierniki

0
851

Jeśli w sklepach widzimy urodzaj pierników, to znaczy, że zbliżają się już święta. Pierniki są najbardziej świątecznym ze wszystkich dostępnych na rynku cukierniczym ciast. Głównie takie ich postrzeganie zawdzięczać można niesamowitemu aromatowi, który zawdzięczają przyprawom korzennym stosowanym przy pieczeniu. Pierniki w cukierniach przyjmują różną postać. Piernik klasyczny jest w połowie wypełniany konfiturą owocową. Najczęściej do wypełnienia wybiera się konfitury wiśniowe lub śliwkowe, idealnie nadają się one do nadzienia, bo przełamują korzenno ? czekoladowy smak. Polewa do piernika musi być wykonana z gęstej czekolady. Piernik jest ciastem bardzo kalorycznym, ale zazwyczaj w okresie świątecznym mało kto jest w stanie odmówić sobie tego specjału. Świetnie smakuje przy kawie podanej popołudniu i herbacie. Jest tak słodki, że to, co pijemy, nie wymaga już dodatkowego słodzenia. Piernik w sklepach jako ciasto na blasze jest dość drogi, ponieważ jego masa może być naprawdę imponująca. Najtańszy piernik kosztuje około 15 złotych za kilogram.