Śmietana wiejska

0
766

Klasyczna śmietana wiejska pochodząca z gospodarstwa, gdzie przy hodowli zwierząt nie stosuje się żadnych substancji chemicznych, wspominana jest przez starsze pokolenia jako symbol niezapomnianego smaku, którego na próżno można dziś szukać w sklepach. Śmietana wytwarzana wiejskimi, tradycyjnymi metodami bywała gęsta do tego stopnia, że nieraz kroiło się ja nożem, zanim dało się ją nabrać na łyżkę. W nielicznych gospodarstwach w Polsce znaleźć można jeszcze gospodarzy, którzy sprzedają taką naturalną śmietanę. Są to niestety coraz rzadsze przypadki. Wiejska śmietana, idealnie ubita, nabiera niesamowitej puszystości. Jest tak pożywna, że właściwie nie potrzebuje już żadnych innych dodatków do tego, by ją ze smakiem spałaszować. Zabielanie zup z tą śmietaną także jest jak najbardziej wskazane. Rozjaśnia ona konsystencję zupy i sprawia, że jest ona delikatniejsza w smaku, przez co bardziej pożywna. Śmietana wiejska sprzedawana jest na targowiskach w litrowych słoikach. Jej gęstość sprawia, że jest bardzo wydajna i w zależności od tego, jak dużo na co dzień gotujemy, może wystarczyć na dość długo.