Wątróbka

0
691

Wątróbka z kurcząt lub wątróbka wołowa ma w sobie niezliczone pokłady żelaza, dlatego tak bardzo poleca się spożywanie jej wszystkim mającym problem z niedoborami tego pierwiastka w organizmie. Wątróbkę smaży się zazwyczaj na oleju lub na smalcu. Przed usmażeniem trzeba dokładnie obtoczyć ją w mące. W sieci funkcjonuje wiele przepisów na dania z zastosowaniem wątróbki. Najsmaczniejsza jest wątróbka smażona na patelni z dodatkiem cebuli oraz świeżych kawałków jabłek. Jabłka oraz cebula podduszone wraz z wątróbką funkcjonują jako wspólne danie. Na obiad sprawdzą się, jeśli podamy je na przykład z czarnym lub białym ryżem. Ziemniaki do wątróbki także pasują, ale wersja z ryżem wydaje nam się mniej kaloryczna, a w czasach, gdy wszyscy dbają o linię warto zwrócić na to uwagę. Wątróbka musi być podsmażana delikatnie, jeśli usmaży się zbyt mocno ? będzie miała twardość podeszwy i nie będzie już tak smaczna. Wątróbka jest mięsem bardzo delikatnym, za najbardziej wykwintny jej typ uważa się popularną we Francji wątróbkę gęsią.