Składniki:
1. Pół kalafiora
2. 1 brokuł
3. 2 strąki czerwonej papryki
4. Pół pęczka szczypiorku
5. 1 czerwona cebula
6. 3 ząbki czosnku
7. Pół szklanki naturalnego jogurtu
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Brokuł i kalafiora podzielić na poszczególne różyczki, umyć. Zagotować osoloną wodę, wrzucić warzywa i gotować około 5 minut, odcedzić.
Cebulę i czosnek obrać, szczypiorek oczyścić i opłukać. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę i zmieszać z jogurtem, przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Składniki sałatki przełożyć do salaterki, polać przyrządzonym sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.