Rondel z wkładką do gotowania jajek w koszulkach
1 vote, 4.00 avg. rating (88% score)

Składniki:

1. 4 ziemniaki
2. 5 filetów śledziowych (z zalewy octowej)
3. 8 małych ogórków korniszonów
4. 4 jajka
5. 1 jabłko
6. 1 łyżka miodowej musztardy
7. 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
8. 6 łyżek oliwy
9. Pół cytryny
10. Cukier, sól, czarny pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie, ostudzić i obrać ze skorupek, pokroić na cząstki.
Śledzie odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki ugotować, wystudzić i pokroić w plasterki.
Korniszony poprzekrawać wzdłuż na pół, (jeśli są większe, możne pokroić na ćwiartki). Jabłko umyć, osuszyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne, razem ze skórką pokroić w cieniutkie słupki.
Otrzeć skórkę z połówki cytryny i wycisnąć z niej sok. Dodać do musztardy i oliwy, przyprawić do smaku sola, cukrem i pieprzem i dokładnie utrzeć. Dodać do sosu posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce wraz z sosem.