Forszmak bosmański
Cztery dag mięsa z kurczaka, dwiepięć dag margaryny, jeden duża cebula, mielona papryka, jeden łyżka mąki, trzy/cztery szkl. bulionu (może być z kostki rosołowej), dwie małe kwaszone ogórki (jeden0 dag), jeden0 dag serdelowej (lub parówkowej) kiełbasy, cztery dag musztardy, sól, pieprz,

pięć dag koncentratu pomidorowego, jeden/dwie szkl. śmietany Mięso razem ze skórką drobno pokrajać i zrumienić na tłuszczu. Oddzielnie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać do smaku paprykę, oprószyć mąką i rozprowadzić bulionem. Dodać zrumie- nione kawałeczki kurczaka, pokrajane ogórki kwaszone, pokrajaną kiełbasę i musztardę. Dodać sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać. Dusić, a pod koniec duszenia zaciągnąć śmietaną.

SznyceUki z kurczaka, trzy0 dag mięsa z piersi kurczaka, musztarda, cztery cienkie plastry szynki, cztery cienkie plasterki grojera (sera ementalskiego lub innego), jeden łyżka mąki, sól, pieprz, jeden jajo, trzy-cztery łyżki tartej bułki, dwie-trzy łyżki masła (margaryny) cztery plasterki cytryny

Mięso pokrajać na cztery cienkie plastry po ok. 7jeden/dwie dag każdy. Plastry pobić tłuczkiem, posmarować z jednej strony musztardą. Pośrodku każdego sznycelka położyć po plasterku szynki i sera. Zawinąć mięso, tak aby przykryć nim szynkę i ser. Spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące, w osolonym i doprawionym pieprzem rozbitym jaju i w tartej bułce. Smażyć z każdej strony po ok. pięć-sześć minut w niezbyt gorącym tłuszczu. Przed podaniem przybrać każdy sznycelek plasterkiem cytryny.