Galicyjska sałatka
Osiem jaj (ugotowanych na twardo), trzy0 dag cebuli, sól, pieprz, jeden/dwie pęczka szczypiorku, jeden/dwie szkl. oliwy (oleju) liście sałaty. Jaja i cebulę drobno posiekać, osolić, doprawić pieprzem, dodać posiekany szczypiorek i wymieszać z oliwą. Z otrzymanej masy uformować kulki lub kotleciki i podawać na liściach sałaty.
Sałatka z kury z brzoskwiniami jeden/dwie kury, włoszczyzna, dwie łyżeczki soku z cytryny, sól sos: dwie łyżki majonezu, dwie łyżki kwaśnej śmietany (jogurtu), jeden łyżeczka sojowego sosu, szczypta glutaminianu sodu, dwie- trzy marynowane czerwone papryki, trzy-cztery obrane surowe brzoskwinie (mogą być z kompotu). Kurę ugotować w wywarze z włoszczyzny. Z ostudzonej kury ściągnąć skórę i wyjąć kości. Mięso pokrajać na niewielkie plastry, lekko skropić sokiem z cytryny, ew. posolić. Z majonezu, śmietany, sosu sojowego, reszty soku z cytryny i szczypty glutaminianu sodu sporządzić sos. Dodać do niego mięso, drobno pokrajaną paprykę oraz pokrajane w kostkę brzoskwinie (jeśli z kompotu, dobrze osączyć). Odstawić na trzy0-sześć0 minut. Przed podaniem wymieszać.