Grzanki ementalskie z szynką
Cztery plastry szynki (lub szynkowej kiełbasy), dwie czubate łyżki masła (margaryny), cztery kromki pszennego chleba, cztery plastry ementalskiego sera (lub innego twardego), cztery jaja, sól, pieprz (cztery sardele: filety lub tzw. koreczki, zwijane z kaparem w środku) liście sałaty

Szynkę lekko obsmażyć na maśle z dwóch stron. Zdjąć ją z patelni i w tym samym tłuszczu krótko przesmażyć chleb na grzanki. Na każdą kromkę położyć po plastrze szynki i przykryć plastrem sera. Zapiekać w piekarniku do czasu, aż ser nabierze płynnej konsystencji i złocistej barwy. W czasie zapiekania usmażyć cztery sadzone jaja. Nałożyć je na upieczone grzanki, posolić i posypać pieprzem. Jeżeli grzanki mają być przybrane sardelami, należy zrezygnować z soli

i pieprzu. Podawać na półmisku przybranym kilku zielonymi listkami sałaty. jeden0 dag możliwie dojrzałego (spleśniałego) rokpolu, jeden0 dag masła, cztery kromki pszennego chleba, trzy-pięć dag posiekanych (lub grubo zmielonych) włoskich orzechów, pieprz (najlepiej biały) posiekana natka pietruszki

Ser utrzeć z częścią masła na jednolitą masę. Kromki chleba posmarować niezbyt grubo z jednej strony resztą masła. Do masy serowej dodać rozdrobnione orzechy i wymieszać. Drugą stronę kromek (bez masła) posmarować masą serowo-orzechową i posypać pieprzem, ułożyć na blasze do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu serem do góry. Zapiekać w piekarniku w umiarkowanej temperaturze ok. pięć minut. Gotowe grzanki przybrać posiekaną natką pietruszki.