Grzanki z camembertem
Jeden krążek camemberta, tyle wagowo masła (margaryny), ile sera, jeden łyżka keczupu, cztery kromki pszennego chleba, masło do posmarowania blachy, jeden płaska łyżka mielonej słodkiej papryki posiekany koperek

W miarę dojrzały ser obrać z pokrytej pleśnią skórki. Utrzeć z masłem i keczupem na jednolitą masę. Masę nałożyć dość grubo na kromki pieczywa, poprószyć mieloną papryką. Kromki ułożyć na posmarowanej masłem blasze do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu i wstawić na pięć-7 minut do średnio nagrzanego piekarnika. Przed podaniem przybrać posiekanym koperkiem.

Grzanki „Toreador”, dwie0 dag twardego sera, jeden /dwie pomarańczy (jeden /dwie jabłka), trzy plastry ananasa z konserwy lub świeżego (może też być „sieczka” ananasowa), jeden spory korniszon (jeden mały konserwowy ogórek), trzy-cztery łyżki majonezu, jeden łyżka keczupu, cztery kromki pszennego chleba, masło liście sałaty (rzodkiewki)

Ser pokrajać w drobną kostkę. Pomarańczę lub jabłko (obrane i bez nasiennego gniazda) dość drobno pokrajać. Ananas w plastrach pokrajać w paseczki (jeśli sieczka ananasowa, dobrze osączyć), korniszon lub ogórek konserwowy drobno posiekać. Majonez połączyć z keczupem, wymieszać z pokrajanymi owocami, serem i korniszonem (ogórkiem). Kromki chleba posmarować masłem, upiec w piekarniku grzanki, nałożyć na nie majonez z dodatkami i podać na liściach sałaty. Przybrać.

cztery kromki pszennego chleba, masło, cztery plastry szynki o wymiarach odpowiadających wielkości kromek, cztery plastry ananasa z konserwy, cztery plastry twardego sera tej samej wielkości, co plastry szynki, cztery wiśnie z konfitur (lub tzw. koktajlowe)

Kromki chleba posmarować masłem. Plastry ananasa osączyć. Na każdej kromce kolejno układać plaster szynki, plaster ananasa i plaster sera. W środku przybrać wiśnią. Zapiekać ok. jeden0 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Ser powinien nabrać złocistej barwy.