Grzanki z cielęcymi zrazikami i serem
Cztery zraziki cielęce po ok. 7jeden/dwie dag każdy, sól, pieprz, pięć dag masła (margaryny), cztery kromki pszennego chleba, jeden0 dag sera twardego sos: jeden czubata łyżeczka mąki, dwie łyżki koncentratu pomidorowego, jeden żółtko
Zraziki cielęce pobić tłuczkiem, osolić, posypać pieprzem i przesma- żyć na części masła. Oddzielnie obsmażyć lub upiec w piekarniku grzanki. Zraziki ułożyć na grzankach w żaroodpornym naczyniu lub na blasze do pieczenia. Tłuszcz ze smażenia zaprawić mąką, dodać resztę masła, koncentrat pomidorowy oraz żółtko. Połączyć starannie składniki i otrzymanym sosem polać mięso na grzankach. Posypać utartym serem i zapiekać w gorącym piekarniku ok. pięć-7 minut.
Grzanki piwne. jeden /dwie butelki jasnego piwa, jedenpięć dag twardego sera, pieprz, jeden łyżeczka mielonej ostrej papryki, cztery kromki chleba razowego na miodzie, masło, cztery plastry szynkowej kiełbasy
Piwo wlać do rondla i podgrzewać aż do odparowania mniej więcej połowy objętości. Ser utrzeć na tarce z dużymi otworami. Dodać do piwa, doprawić pieprzem i podgrzewać dalej na wolnym ogniu, mieszając przez cały czas aż do otrzymania jednorodnej gęstej masy. Pod koniec gotowania dodać ostrą paprykę. Kromki chleba grubości ok. jeden cm okroić ze skórki, posmarować masłem z dwóch stron
i obłożyć plastrami kiełbasy, po czym pokryć masą piwno-serową. Ułożyć na blasze lub w żaroodpornym naczyniu i zapiekać w gorącym piekarniku ok. pięć minut.