Grzanki z serem i pieczarkami
Pieczarki w ilości pozwalającej na przykrycie samymi kapeluszami cztery kromek chleba, masło do przesmażenia pieczarek oraz do jednostronnego posmarowania kromek, sól,

cztery plastry twardego sera (edamskiego lub innego), tłuszcz do posmarowania blachy, szczypta pieprzu Cayenne. Pieczarki obrać, umyć, osuszyć, same kapelusze przesmażyć na maśle. Kromki pieczywa posmarować resztą masła, ułożyć na nich przesmażone kapelusze pieczarek, lekko posolić i przykryć plastrem sera. Przygotowane do pieczenia grzanki przenieść na natłuszczoną blachę i zapiekać w piekarniku w umiarkowanej temperaturze do czasu, aż ser nabierze płynnej konsystencji. Przed podaniem posypać pieprzem Cayenne.

Grzanki z serem i rybą, dwie0-dwiepięć dag ryby (halibuta, morszczuka, mintaja, dorsza), jeden cebula, jeden listek laurowy, dwie ziarnka ziela angielskiego, sól, dwie ziarnka pieprzu, cztery kromki pszennego chleba, masło,

cztery plastry twardego sera (ementalskiego lub innego), cztery łyżeczki keczupu (sos czosnkowy). Rybę włożyć do wody zagotowanej z cebulą i przyprawami, ugotować. Rybę ostudzić, osączyć, ściągnąć skórę i starannie wybrać ości. Kromki chleba posmarować z dwóch stron masłem, nałożyć na nie kawałki ryby i przykryć plastrami sera. Ułożyć na blasze do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu. Zapiekać w piekarniku w niezbyt wysokiej temperaturze (włączyć tylko tzw. górne ciepło) do czasu, aż ser nabierze płynnej konsystencji. Przed podaniem polać każdą grzankę łyżeczką keczupu. Oddzielnie można podać sos czosnkowy (przepis na s. 9jeden) w salaterce.