Grzanki zwykłe z serem
Dwie-dwiepięć dag ementalskiego sera (lub innego twardego), jeden/pięć szkl. wytrawnego białego wina, cztery kromki pszennego chleba, dwie łyżki masła (margaryny), pieprz (sól)
Ser utrzeć na tarce, skropić białym winem i wymieszać. Kromki pieczywa posmarować częścią masła, a resztę zużyć do posmarowania blachy do pieczenia lub żaroodpornego naczynia. Na posmarowany chleb nałożyć masę serową, posypać świeżo zmielonym pieprzem, ew. posolić. Zapiekać w piekarniku w niezbyt wysokiej temperaturze do czasu, aż ser nabierze płynnej konsystencji.
Grzanki a ia Weufchatel, dwie0-dwiepięć dag grojera (lub innego twardego sera), jeden/pięć szkl. wytrawnego białego wina, jeden jajo, pieprz, szczypta muszkatołowej gałki, (sól), cztery kromki pszennego chleba, dwie łyżki masła (margaryny) posiekana natka pietruszki
Ser utrzeć na tarce, wymieszać z winem. Dodać rozbite jak na jajecznicę jajo. Przyprawić do smaku pieprzem, gałką muszkatołową, ew. posolić. Kromki pieczywa posmarować z jednej strony masłem, a resztę zużyć do posmarowania blachy do pieczenia lub żaroodpornego naczynia. Na posmarowany chleb nałożyć masę serową. Zapiekać w gorącym piekarniku do czasu, aż ser nabierze złotobrązo- wej barwy. Przybrać posiekaną natką pietruszki.