Hyzop
-Hyzop
-Półkrzew uprawiany w wielu krajach Azji i południowej Europy (rzadko w Polsce). Liście i kwiaty są gorzkawe w smaku i słodkawe w zapachu. Można je dodawać do cielęcej pieczeni, pasztetów, serów, zup i fasoli.
-imbir
-Roślina uprawiana m.in. w Chinach, Brazylii i Indiach. Wysuszone kłącza, całe lub mielone, dodaje się do niektórych wyrobów ciastkarskich i cukierniczych, sałatek owocowych, kompotów, marmolad, niektórych sosów, zapiekanek serowych, marynat. W Polsce jest to jedna z podstawowych przypraw do flaków.
-Jałowiec
-Roślina rosnąca na półkuli północnej. Owoce jałowca, zwane szyszkojagodami, o silnym aromacie, stanowią smakowy dodatek do kiełbas, mięs, pasztetów, są surowcem do wyrobu wódek (gin, jałowcowa, myśliwska). Drewno służy do produkcji wędzarniczego dymu.
-Kapary
-Pąki kwiatowe kolczastego, niewielkiego krzewu rosnącego w Azji oraz w krajach śródziemnomorskich. Marynowane w occie lub przechowywane w oliwie nadają charakterystyczny półpikantny smak korzenny potrawom mięsnym, rybnym, sałatkom, jajom na twardo. Dodaje się je też do zwijanych filetów z sardeli. KKapary można zastępować niedojrzałymi, o ostrym smaku, owocami lub kwiatowymi pączkami nasturcji wielkiej (zwanej też większą), pos-policie uprawianej w Polsce na kwiatowych rabatach.
-Kardamon
-Roślina Gór Malabarskich (zachodnie wybrzeże Indii), uprawiana w południowo-wschodniej Azji oraz w Ameryce Środkowej. Owoce
-o ostrym, korzennym smaku i kamforowym zapachu dodaje się do kiełbas, potraw mięsnych, marynat oraz wódek.
-Kminek
-Roślina uprawiana w wielu krajach na świecie występuje także w stanie dzikim. Jej owoce dodaje się do mięs, kiełbas, chleba, kapusty, sera, buraków.