Inne przyprawy

-Curry

-Indyjska kompozycja ziołowa, w skład której wchodzi do trzy0 różnych składników, m.in. pieprz, cynamon, goździki, kolendra, kardamon, gałka muszkatołowa, kminek, imbir, papryka, kozieradka oraz bulwa i korzeń kurkumy, której mieszanka zawdzięcza swą barwę i właściwość barwienia doprawianych potraw: mięs, ryb, ryżu, sałatek, serów.

-Cynamon

-Wysuszona część kory z młodych pni, gałązek i odrośli drzewa cynamonowego, rozpowszechnionego w południowo-wschodniej Azji, Melanezji i Australii. Cynamon mielony lub w postaci struga-nych rolek, zwanych też laskami, stosuje się jako dodatek do potraw mlecznych, mącznych, sosów, kompotów, deserów oraz do wyrobów cukierniczych i ciastkarskich.

-Czarnuszka

-Roślina dziko rosnąca w strefie śródziemnomorskiej, w Polsce – w zbożach niekiedy uprawiana. Dzięki zawartości eterycznego olejku o przyjemnym zapachu jest stosowana jako dodatek do pieczywa, kwaszonej kapusty, kwaszonych ogórków oraz do aroma- tyzacji likierów i innych napojów alkoholowych.

-Cząber

-Roślina dziko rosnąca nad Morzem Czarnym i Morzem Śródziem-nym, a uprawiana w całej Europie. Liście i łodygi zawierają eteryczny olejek o bardzo intensywnym zapachu. Kwitnące ziele, świeże lub suszone, jest pożądanym dodatkiem do mięs pieczonych i gotowanych, do konserw mięsnych i warzywnych oraz do potraw ze strączkowych (fasoli, grochu, soczewicy).