Możesz też pić chude mleko oraz jogurt i jeść ser o niskiej zawartości tłuszczu. Unikaj obfitych deserów, potraw smażonych i zawiesistych sosów.

Większość z nas prawdopodobnie powinna ograniczyć sól i cukier. Jeżeli możesz, zamień cukier na miód lub soki owocowe – są to natural­ne substancje słodzące. Postaraj się jeść owoce lub powidła bez cukru oraz dżemy słodzone tylko naturalnymi sokami.

Chociaż pewna ilość soli jest niezbędna, większość ludzi spożywa ją w nadmiarze, czasem nieświadomie, ponieważ przetworzone produkty żywnościowe zawierają jej dość dużo. Należy pamiętać, że sól występuje w postaci naturalnej w wielu produktach, nie ma więc powodu, by jesz­cze jej dodawać. Przyrządzając potrawy używaj zamiast soli ziół i przy­praw, i staraj się jeść mniej przetworzonej żywności. Codziennie można spożywać najwyżej 25 gramów cukru oraz 6 gramów soli.

Jak wiadomo, miód i sól mają własności konserwujące. Ale ostatnio używa się coraz więcej sztucznych konserwantów i dodatków chemicz­nych. Niektóre z nich dodawane w niewielkich ilościach są nieszkodliwe, inne nawet występują w stanie naturalnym, na przykład glutaminian sodu znajduje się w sfermentowanych produktach sojowych (sos sojo­wy). Jeżeli jednak dodaje się do potraw zbyt. dużo tego składnika (szczególnie do potraw serwowanych w restauracjach), może się on stać przyczyną różnych dolegliwości, takich jak bóle, zawroty głowy i nu­dności.

Barwniki, konserwanty, stabilizatory, antyutleniacze oraz emulga­tory mogą niekorzystnie oddziaływać na osoby uczulone na te substan­cje. Większość dodatków jest starannie testowana. Sprawdza się, czy nie są szkodliwe dla zdrowia. Producenci powinni podawać na etykiet­kach produktów żywnościowych rodzaj i ilość użytych składników. I choć nie wszystkie bywają szkodliwe, zdarzają się osoby szczególnie źle na nie reagujące. Mogą one być też przyczyną nadpobudliwości u dzieci.

Aby ocenić stopień własnej wrażliwości lub wrażliwości dziecka na poszczególne dodatki żywnościowe, należy rozpocząć od bardzo restry­kcyjnej diety, opartej na łagodnych produktach podstawowych, a nastę­pnie stopniowo i pojedynczo wprowadzać te produkty, które mogą szko­dzić, po czym obserwować reakcje organizmu. W czasie przeprowadzania takiej próby najlepiej konsultować się z żywieniowcem, naturopatą lub lekarzem specjalizującym się w badaniu reakcji organizmu na żywność.

Najlepszą radą, jeśli chodzi o zaplanowanie prawidłowego odżywia­nia, jest unikanie żywności, która wywołuje reakcje alergiczne, oraz stosowanie zrównoważonej diety. Podsumowując, należy jeść produkty naturalnie słodzone, nie zawierające dużo tłuszczu, bogatsze w błonnik, a przede wszystkim trzeba kierować się umiarem i zdrowym rozsądkiem!