Wszystkie produkty żywnościowe zawierają substancje, które są niezbędne do utrzymania dobrego stanu zdrowia. Należą do nich tłuszcze, białka, błonnik, węglowodany, witaminy, związki mineralne oraz pierwiastki śladowe. Zdrowa dieta polega na dostarczeniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników w odpowiednich proporcjach.
Białka
Białka stanowią około 17 procent ciała człowieka; są one podstawowym budulcem mięśni, włosów, kości, paznokci oraz skóry. Utrzymują prawidłowy poziom i aktywność hormonów oraz enzymów. Ponieważ nie mogą być magazynowane w organizmie, niezbędne jest stałe ich dostarczanie wraz z pożywieniem, takim jak mleko, jogurt, ser, jajka, mięso, ryby, orzechy, kiełki, ziarno oraz warzywa strączkowe. Jeżeli organizm nie otrzymuje dostatecznej ilości białka, mięśnie i tkanki mogą ulec degeneracji. Jednak nadmiar spożytych białek za bardzo obciąża wątrobę oraz nerki i może naruszyć stan równowagi związków mineralnych w organizmie. Białka powinny stanowić około 5 procent dziennego zapotrzebowania na kalorie.
Tłuszcze
Tłuszcze są bardzo ważnym źródłem energii”, „paliwem” napędzającym wszystkie narządy, komórki i nerwy. Utrzymują odpowiednią temperaturę ciała. Rozprowadzają w organizmie rozpuszczające się w nich niektóre witaminy, takie jak A, D, E oraz K.
Wyróżniamy trzy rodzaje tłuszczów: nasycone – pochodzenia głównie zwierzęcego, zawarte na przykład w mięsie, rybach, maśle, serze, jajkach oraz śmietanie; wielonienasycone pochodzące przede wszystkim z roślin, na przykład z kiełków pszenicy, krokosza, kukurydzy, nasion słonecznika; jednonienasycone znajdujące się w oleju z oliwek, owocach awokado oraz orzechach ziemnych. Tłuszcze nasycone zwiększają poziom cholesterolu. Większość ludzi prawdopodobnie natychmiast odczułaby korzyści zdrowotne płynące ze zmniejszenia ich spożycia. Tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 30 procent całkowitego zapotrzebowania na kalorie, z czego tylko 10 procent tłuszcze nasycone.