Wszystkie produkty żywnościowe zawierają substancje, które są nie­zbędne do utrzymania dobrego stanu zdrowia. Należą do nich tłuszcze, białka, błonnik, węglowodany, witaminy, związki mineralne oraz pier­wiastki śladowe. Zdrowa dieta polega na dostarczeniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników w odpowiednich proporcjach.

Białka

Białka stanowią około 17 procent ciała człowieka; są one podstawo­wym budulcem mięśni, włosów, kości, paznokci oraz skóry. Utrzymują prawidłowy poziom i aktywność hormonów oraz enzymów. Ponieważ nie mogą być magazynowane w organizmie, niezbędne jest stałe ich dostar­czanie wraz z pożywieniem, takim jak mleko, jogurt, ser, jajka, mięso, ryby, orzechy, kiełki, ziarno oraz warzywa strączkowe. Jeżeli organizm nie otrzymuje dostatecznej ilości białka, mięśnie i tkanki mogą ulec degeneracji. Jednak nadmiar spożytych białek za bardzo obciąża wątro­bę oraz nerki i może naruszyć stan równowagi związków mineralnych w organizmie. Białka powinny stanowić około 5 procent dziennego zapo­trzebowania na kalorie.

Tłuszcze

Tłuszcze są bardzo ważnym źródłem energii”, „paliwem” napędzają­cym wszystkie narządy, komórki i nerwy. Utrzymują odpowiednią tem­peraturę ciała. Rozprowadzają w organizmie rozpuszczające się w nich niektóre witaminy, takie jak A, D, E oraz K.

Wyróżniamy trzy rodzaje tłuszczów: nasycone – pochodzenia głównie zwierzęcego, zawarte na przykład w mięsie, rybach, maśle, serze, jajkach oraz śmietanie; wielonienasycone pochodzące przede wszystkim z roślin, na przykład z kiełków pszenicy, krokosza, kukurydzy, nasion słoneczni­ka; jednonienasycone znajdujące się w oleju z oliwek, owocach awokado oraz orzechach ziemnych. Tłuszcze nasycone zwiększają poziom cholesterolu. Większość ludzi prawdopodobnie natychmiast odczułaby korzyści zdro­wotne płynące ze zmniejszenia ich spożycia. Tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 30 procent całkowitego zapotrzebowania na kalorie, z cze­go tylko 10 procent tłuszcze nasycone.