Zdrowa żywność lub żywność przetworzona tylko w niewielkim stopniu zawiera naturalne składniki odżywcze. Należy więc jeść przede wszystkim naturalnie hodowane owoce i warzywa, nie nawożone pestycydami, mięso i drób zwierząt, które nie były „pędzone” zastrzyka­mi hormonalnymi, oraz „wiejskie” jajka.

Ogólnie mówiąc, trzeba jeść jak najwięcej owoców i warzyw oraz spożywać więcej błonnika. Owoce i warzywa najlepiej jeść na surowo i ze skórką, aby wykorzystać wszystkie zawarte w nich witaminy i sole mine­ralne. Przed jedzeniem należy oczyścić starannie skórkę, szorując owoc lub warzywo szczotką pod bieżącą wodą. Powinny być zjadane świeże, ponieważ z upływem czasu tracą wartości odżywcze. Długie gotowanie nie jest wskazane – gotujemy krótko w małej ilości wody. Jeżeli zamiast gotowania będziesz parowała warzywa, prawdopodobnie przekonasz się, że są smaczniejsze niż gotowane! Jeżeli jednak gotujesz warzywa, staraj się nie marnować cennych składników odżywczych zawartych w wywa­rach – wykorzystaj je, na przykład do sosów.

Należy też zjadać więcej błonnika. Biały chleb zastąp razowcem i płat­kami. Spożycie błonnika zwiększaj stopniowo, by uniknąć uczucia pu­stej sytości, które może się okresowo pojawić.

Jeżeli chcesz ograniczyć tłuszcz, jedz tylko chude mięso w niewiel­kich ilościach i staraj się włączyć do jadłospisu więcej drobiu i ryb. Na rynku znajduje się wiele dobrych produktów o obniżonej zawartości tłuszczu. Planuj dietę rozsądnie. Pamiętaj, że lepiej używać mniej masła, produktu naturalnego, niż jeść dużo margaryny, która zawiera również związki chemiczne oraz uwodorowane tłuszcze.