Sałatka serowa z wędliną

0
706

Składniki:

1. 2 grube plastry ogonówki
2. 4 jajka
3. 1 zielona papryka
4. 1 czerwona papryka
5. 1 żółta papryka
6. 2 grube plastry żółtego sera
7. 4 rzodkiewki
8. 1 puszka kukurydzy
9. 1 pomidor
10. 1 ogórek sałatkowy
11. 2 łyżki octu winnego
12. 4 łyżki oliwy z oliwek
13. pół łyżeczki ziół prowansalskich
14. sól, świeżo zmielony czarny pieprz
15. świeże zioła do dekoracji

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie, ostudzić i bardzo drobno posiekać. Papryki przekroić, usunąć pestki, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Rzodkiewki oczyścić i pokroić w półplasterki. Ogonówkę i ser żółty pokroić w dosyć drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić, przelać na sicie zimną wodą, odsączyć. Ogórka umyć (nie obierać), osuszyć i część pokroić w słupki a resztę w półplasterki. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
W salaterce dokładnie, ale delikatnie wymieszać wszystkie warzywa, ser i wędlinę. Przyrządzić z octu, soli, świeżo zmielonego pieprzu i oleju sosem polać sałatkę. Wierzch udekorować cząstkami rzodkiewki i ogórka a także świeżymi ziołami.