Składniki:
1. 4 jajka
2. 1 puszka kukurydzy
3. 1 twarda gruszka
4. 1 ogórek sałatkowy
5. 1 pęczek rzodkiewek
6. 15 dag żółtego sera (twardego np. goudy)
7. 1 cebula, trochę szczypiorku
8. 1 kubeczek jogurtu naturalnego
9. 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
10. garstkę roszponki
11. sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Jajka ponakłuwać, zalać osoloną wodą i ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i drobniutko posiekać. Ser żółty pokroić w drobna kostkę.
Gruszkę cienko obrać, wyciąć gniazda nasienne i drobno pokroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać bieżącą wodą i osączyć.
Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewki umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek drobno posiekać.
Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić sola i pieprzem.
W dużej salaterce wymieszać wszystkie produkty i polać sosem jogurtowym. Listki roszponki umyć, osuszyć i udekorować nimi sałatkę.