Składniki:
1. 4 różne gatunki sałat (po pół główki)
2. 4 jajka
3. 1 długi świeży ogórek
4. 1 puszka kukurydzy
5. 1 strąk pomarańczowej papryki
6. 2 łyżki czarnych oliwek
7. 1 spory pomidor
8. świeża natka pietruszki
9. świeże oregano i lubczyk
10. 1 ząbek czosnku
11. 1 łyżka sosu chili
12. 1 łyżka octu balsamicznego
13. 3 łyżki oliwy z oliwek
14. sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo (nakłuć skorupki i włożyć do osolonej wody, aby łatwiej się później obierały).
Sałatę dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki.
Ostudzone jajka obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Kukurydzę odsączyć na sitku i przepłukać wodą. Ogórka umyć i po odcięciu końcówek pokroić w cienki półplasterki.
Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki.
Pomidora po umyciu pokroić w kostkę; zioła wypłukać, osuszyć i dosyć grubo posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i zmieszać z octem, oliwą, sola i pieprzem.
Składniki sałatki wymieszać w dużej salaterce i polać przygotowanym sosem.