Rondel do mycia głowy

0
757

Składniki:

1. 4 jajka
2. 12 pomidorków koktajlowych
3. 35 dag tofu
4. 8 listków zielonej sałaty
5. 8 listków czerwonej sałaty
6. 2 garści roszponki
7. 2 garści rukoli
8. 4 łyżki czarnych oliwek
9. 6 łyżek oleju
10. 1 kostka rosołowa
11. 3 łyżki oliwy z oliwek
12. 1 łyżeczka ciekłego miodu
13. 3 łyżki octu winnego
14. sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w ósemki.
Kostkę rosołową rozkruszyć, rozetrzeć z olejem (najlepszy jest rzepakowy). Tofu pokroić w sporą kostkę, obtoczyć w powstałej masie i usmażyć na rumiano na rozgrzanej patelni.
Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Oliwki dokładnie osączyć z zalewy. Rukolę i roszponkę opłukać, osuszyć i porwać listki na mniejsze kawałki, wymieszać i ułożyć na półmisku. Na sałacie poukładać jajka, usmażone tofu, pomidorki i oliwki.
Oliwę wymieszać z octem winnym i miodem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tak powstałym sosem polać sałatkę. Podawać z pieczywem.