Składniki:
1. 10 dag baleronu w plasterkach
2. 4 jajka
3. 1 pęczek różnych świeżych ziół
4. 1 opakowanie mieszanki różnych sałat
5. 10 dag małych pomidorków (koktajlowych)
6. 2 łyżki oliwy lub oleju
7. 2 łyżki octu winnego
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie, ostudzić, obrać i pokroić na ósemki.
Plastry baleronu pokroić w paseczki. Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Mieszankę sałat, umyć, osuszyć i przełożyć do salaterki, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Zieleninę opłukać i osuszyć. Kilka gałązek zostawić do dekoracji a resztę drobno posiekać i dodać do sałatki, wymieszać.
Ocet wymieszać z solą i pieprzem, a następnie dodać oliwę i utrzeć na gęsty sos. Sosem polać przygotowaną sałatkę i udekorować pozostawionymi gałązkami ziół. Do dekoracji można także użyć kwiatów stokrotek.