Rondel z grubym dnem
1 vote, 5.00 avg. rating (98% score)

Składniki:

1. 1 kilogram buraków ćwikłowych
2. 200 ml gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego lub bałkańskiego)
3. 2 ząbki czosnku
4. 30 dag orzechów włoskich
5. 3 kwaśne średniej wielkości jabłka
6. 3 łyżki majonezu
7. Sok wyciśnięty z połowy cytryny
8. 2 łyżki octu jabłkowego
9. 1 łyżeczka miodu naturalnego
10. Zielona pietruszka
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Buraki wyszorować i ugotować w łupinkach do miękkości. Odcedzić, ostudzić i obrać a następnie pokroić w kostkę. Orzechy przebrać i grubo posiekać. Jabłka dokładnie umyć, jedno pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryna resztę obrać i pokroić w kosteczkę. Pokrojone jabłka wymieszać z burakami, orzechami, miodem i octem jabłkowym. Przyprawić do smaku sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę i zmieszać z jogurtem i majonezem. Doprawić do smaku. Dodać do sałatki i wymieszać. Z plasterków jabłek ułożyć na talerzu rozetę i na nią wyłożyć sałatkę. Udekorować natką pietruszki.