Składniki:
1. Pół główki modrej kapusty
2. 1 małą cebula
3. 2 spore marchewki
4. 1 jabłko
5. Sok z cytryny
6. Garść kiełków (według uznania)
7. 1 łyżka oliwy z oliwek
8. Sól, cukier i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
9. Zielona pietruszka do dekoracji
Wykonanie:
Kapustę oczyścić z wierzchnich uszkodzonych liści i poszatkować. W garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić poszatkowaną kapustę na 2 minuty a następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Ostudzić.
Marchewki obrać, umyć. Odciąć pół i odłożyć a resztę pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Cebule obrać i drobniutko pokroić. Marchewki, jabłko i cebulę dodać do wystudzonej kapusty, skropić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą, cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać. Posypać kiełkami, przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny. Gotową sałatkę udekorować listkami zielonej pietruszki i pokrojonymi fantazyjnie plasterkami pozostałej marchewki.
Podawać do mięs.