Składniki:

1. 20 dag kaszy kuskus
2. Miąższ z 5 pomidorów
3. 1 duży pęczek dymki
4. 6 łyżek soku z cytryny
5. 1 czerwona cebula
6. 2 łyżeczki posiekanej mięty
7. Pół łyżeczki mielonego chili
8. Szczypta kminu rzymskiego
9. 6 łyżek oliwy
10. 1 pęczek zielonej pietruszki
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Zalać kaszę kuskus wrzącą wodą, tak, aby ją nakryła, przykryć i odstawić na pół godziny. Cebulę dymkę oczyścić i drobno posiekać. Miąższ z pomidorów i obraną czerwoną cebulę pokroić w kostkę.
Wystudzoną kaszę wymieszać z posiekaną dymką pokrojoną czerwoną cebulą i pomidorami.
Wyciśnięty sok z cytryny wymieszać z solą, pieprzem, chili, rzymskim kminem i posiekaną miętą. Do sosu dodać oliwę i doprawić mielonym chili, solą i pieprzem (sos ma być ostry).
Przygotowanym sosem zalać sałatkę i wymieszać. Dodać umytą, osuszoną i drobno posiekaną zieloną pietruszkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić.