Rondel element fortyfikacji

0
759

Składniki:

1. Pół kilograma młodej marchewki
2. 10 dag łuskanych orzechów włoskich
3. 10 dag rodzynek sułtańskich
4. Sok wyciśnięty z jednej cytryny
5. Sól i cukier do smaku
6. 1 łyżka oliwy lub oleju
7. 4 kromki jasnego chleba tostowego

Wykonanie:

Marchewki dokładnie oskrobać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rodzynki zalać gorącą wodą (moczyć piętnaście minut), a następnie dokładnie odsączyć. Tak samo postępować z orzechami włoskimi.
Połączyć startą marchewkę z rodzynkami i orzechami, doprawić do smaku solą i cukrem, dodać świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny, olej lub oliwę i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki.
Kromki chleba tostowego (każdą osobno)włożyć do odpowiadającej wielkością miseczki żaroodpornej, której wnętrze natłuścić i docisnąć tak, aby kromka przybrała kształt miseczki i wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika, aby powstały tosty. Tosty wystudzić i napełnić sałatką z marchewki.