Składniki:
1. 20 dag pieczonej wołowiny
2. Pół kalafiora
3. 1 żółta papryka
4. 1 czerwona papryka
5. 1 zielona papryka
6. 15 dag pomidorków koktajlowych
7. 3 dosyć duże cebulki dymki
8. 3 łyżki oliwy
9. 2 łyżki octu winnego
10. 1 łyżka posiekanego zielonego koperku
11. Sól, czarny i czerwony pieprz
Wykonanie:
Kalafior umyć, podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonej wodzie (12 minut), odcedzić i ostudzić.
Pieczoną wołowinę pokroić w cienkie plasterki.
Dymki oczyścić, umyć, pokroić na plasterki. Papryki poprzekrawać, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w cienkie paseczki. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i pokroić na połówki.
Przygotować sos do sałatki: ocet winny utrzeć z solą i dwoma rodzajami pieprzu, dodać oliwę i posiekany koperek, wymieszać i odstawić, aby wszystkie składniki się ?przegryzły?.
Przygotowane składniki włożyć do dużej salaterki, wymieszać i polać przygotowanym sosem i od razu podawać.