Składniki:
1. 60 dag zielonego groszku
2. 1 świeży zielony ogórek z cienką skórką
3. 1 pęczek zielonego koperku
4. 12 dag marynowanego imbiru w zalewie octowej
5. Oliwa z oliwek
6. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Groszek przebrać, umyć i na 2 minuty zanurzyć we wrzącej wodzie, odsączyć na sitku. Ogórek umyć, wytrzeć do sucha, nie obierać. Ogórek pokroić wzdłuż na cienkie paski (wstążki) i skropić zalewą imbirową; wstawić do lodówki pod przykryciem na 2 godziny.
Po tym czasie wyjąć z lodówki, przełożyć pokrojony ogórek do salaterki, dodać zielony, blanszowany i ostudzony groszek, osączony z zalewy (i ewentualnie pokrojony na drobniejsze kawałki) imbir.
Koperek dokładnie wypłukać i osuszyć, posiekać. Dodać do groszku i ogórka, doprawić oliwą, wymieszać, przykryć i odstawić na pół godziny, a następnie doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie dodać jeszcze odrobinę zalewy z imbiru.