Sałatki – czy zawsze zdrowe w diecie dbających o płaski brzuch?
Sałatki i surówki to produkty, które często kojarzą się nam z czymś zdrowym. Bo generalnie warzywa są zdrowe. To gdzie tym razem na pułkach sklepowych tkwi haczyk? Bardzo często do gotowych sałatek na sklepowych pułkach dodawane są duże ilości majonezu, a ten bardzo sprzyja w przybieraniu na wadze. Majonez to mieszanina tłuszczu i jajka – majonez taki jest wyrabiany z tłuszczu wysoce przetworzonego co jeszcze bardziej przemawia za jego niekorzystnymi właściwościami przez co jest ciężko strawny. W sałatkach również możemy często znaleźć żółty ser, grzanki, szynkę, sól jak i konserwanty sprzyjające przybieraniem na wadzę. Takie sałatki maja nie wiele wspólnego z właściwościami zdrowotnymi, ponieważ warzywa w sałatce należy zjadać w ciągu 3 h – po tym czasie składniki odżywcze i antyoksydant ulegają w dużym stopniu utlenieniu. Oczywiście produkty użyte do zrobienia sałatki z majonezem pochodzą z konserw,a więc nie przedstawiają kompletnie żadnej wartości zdrowotnej dbających o sylwetkę i zdrowie.
Jakie rozwiązanie?
Przygotowywać sałatki lub surówki w domu ze świeżych warzyw. Zamiast majonezu dodać ocet winny na przykład jabłkowy lub zimno tłoczony olej lniany, dyniowy. takie oleje posaidaja wiele skladnikow odzywczych jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 – krótko i na temat to jedne z najlepszych i najzdrowszych tłuszczy.